Menü
Üdvözöljük a Start Agro oldalán!

Szemenkénti vetés tökéletes pontossággal – Precision Planting 3.rész

2018. január 15
2393
Szemenkénti vetés tökéletes pontossággal – Precision Planting 3.rész

Korábbi cikkeinkben elemeztük a tőszám- és tőtávegyenletesség fontosságát a vetés során és bemutattuk a Precision Planting cég eszközeit amik ezen paraméterek nyomon követésére készültek.

A Precision Planting nem elégedett meg azzal, hogy a vetőgép gyártók konstrukcióinak hibáit a géptulajdonosok „orra alá dörgölje” azzal, hogy folyamatos képet ad a 20/20 monitor és a WaveVision etőcső a vetés egyenletességéről. Saját magadagoló egység fejlesztésébe kezdett, így született meg a világ legpontosabb szemenkénti magadagoló egysége a vSet. Az egység vetőtárcsája egyben fogaskerék is, a hajtás a fogakon keresztül történik. Ami a legfontosabb: a hajtást egy elektromos motor, a vDrive végzi. A tárcsa, -ahogy a vetőegység jelentős része, strapabíró műanyagból készül. A működés kulcsa a nagy erejű vákuum és a pontos maglesodrás. A vSet jelentősen nagyobb vákuummal dolgozik mint a piacon kapható vetőgépek, ahol a túl nagy szívóerő hátrányosan befolyásolja a vetés pontosságát, mert a mag esetleg beszorul a furatba, így folyamatos kihagyást produkál, vagy több mag kerül egy-egy furathoz, amit a maglesodró nem mindig tud kezelni. A vSet esetében a Precision Planting inkább nagy vákuumot használ és kezeli ezeket a problémákat. A magokat a vákuum megszüntetése mellett, egy tüskés kerék az ejtési ponton kilöki a furatból, így a beszorulás kizárva. A „duplázás” (egynél több mag marad a furaton) kizárására, egy egyedülálló öt pontos önbeálló maglesodró rendszert fejlesztettek ki.

Vset magadagoló egység

A beállítási hibák elkerülése érdekében a maglesodró egység nem állítható. A vetőegység házán nincs kémlelőablak, hogy ellenőrizzük a kihagyást és a duplázást. Nincs is rá szükség, hisz a a 20/20-as terminál mindenről pontos képet ad nekünk. Annak érdekében, hogy a tőszám minden termény esetében tökéletesen pontos legyen, a Precision Planting nem különböző tárcsákat, hanem tartozék csomagokat ad minden növénykultúra esetében. A csomag tartalmazza a tárcsát, a magkilökőt és a lesodróegységet. Az esetleges kopásokból adódó pontatlanságok kizárására minden importőr kalibrációs paddal rendelkezik, ahol a hibák szezon előtt kiszűrhetők, a kopott alkatrészek cseréjével, a magadagoló beállításával.
Fentebb említésre került a vSet meghajtása, a vDrive. Manapság már szinte minden európai gyártó előállt a saját elektromos adagolóhajtású vetőgépével, mert a precíziós gazdálkodás csak ilyen eszközökkel léphet a következő szintre, ahol a vegyszer és műtrágya után már a vetőmagot is az adott egységnyi termőterület adottságai alapján juttathatjuk ki. A vDrive elektromos hajtással a többihez hasonlóan egyszerűen oldható meg a GPS alapú soronkénti elzárás, és tőszám változtatás.
Ezeken túl az elektromos hajtás kiküszöböli a mechanikus rendszerek hibáit, nincs szlip, nincs bonyolult hajtáslánc.
 Természetesen a Precision Planting ebben a témában is továbbment mint bárki más a piacon. Helyspecifikus hibridválasztás. A vSet 2 egyszerre két különböző fajta vagy hibrid vetését tudja felváltva megoldani. Megfelelő térkép alapján, akár soronként képes a táblán belül változó talajadottságoknak megfelelő, hibridet vagy fajtát kijuttatni. A rendszer a GPS koordináta és a kijuttatási térkép alapján választja ki melyik tartályból, milyen tőszámmal/tőtávval vessen.
Az eddig bemutatott technológiai megoldások együttesen 99% feletti tőszám- tőtávegyenletességet tudnak biztosítani elméletben. Van viszont a vetés kapcsán még számos olyan paraméter, amely jelentős hatással van arra, hogy a gyakorlatban is 99% feletti pontosságot érjünk el. Ezek első sorban a vetési sebességgel függnek össze, viszont ezek elemzése mellett egy másik fontos tényezőt is meg kell még megvizsgálni. A vetésmélységet. A következő cikkben ezeket a témákat öleljük fel a Precision Planting további termékein keresztül.