Menü
Üdvözöljük a Start Agro oldalán!

Szemenkénti vetés tökéletes pontossággal – Precision Planting 2.rész

2016. július 12
2588
Szemenkénti vetés tökéletes pontossággal – Precision Planting 2.rész

 

Előző cikkünkben a szemenkénti vetés egyik fontos paraméterét részleteztük. Ez a tőtávegyenletesség, aminek lényege, hogy milyen arányban kerülnek a magok a „nekik szánt” helyre. Ez a %-os mérőszám mutatja, hogy mennyire pontosan tartja a vetőgép a beállított tőtávot.
Hogyan tudjuk ezt a paramétert a kelés előtt, már a vetés során ellenőrizni? A Precision Planting cég egyik terméke pont ennek a feladatnak az elvégzésére jött létre és a vállalat sikertörténete szinte ezzel együtt kezdődött. A 20/20 vetésellenőrző monitor.Amiben ez az eszköz eredetileg másabb, mint a gyári vagy egyéb más utángyártott vetésellenőrző rendszerek, hogy sokkal több paraméter megfigyelésére alkalmas, mint kizárólag a megfelelő tőszámtól való eltérés jelzése. Először a gyári szenzorokkal történő együttműködésre fejlesztették, majd egy sor olyan érzékelő is elérhetővé vált hozzá, ami a vetés többi paraméterét is figyeli. A termék nagyszerűsége, egyszerűségéből fakad. A kijelző több területre osztott, minden terület más-más vetési paraméter számokban történő megjelenítésére hivatott. Ez viszont olyan mennyiségű információ, ami munka közben már nehezen követhető. Ezért a kijelző különböző mezőinek háttere attól függően változtatja színét, hogy az abban figyelt paraméterek mennyire térnek el az optimálistól. Ha minden rendben, akkor az egész kijelző háttérszíne zöld. Ha egy-egy paraméter a tűréshatár közelében van, akkor az adott terület háttere sárgára vált. A piros háttér a mért paraméter jelentős eltérését jelzi. Ezzel a megoldással a számadatok folyamatos követése helyett, a kezelőnek csak a monitor mezőinek színét kell figyelnie. A Precision Planting szakemberei a 20/20 rendszerek használata során azt is megfigyelték, hogy a gyári magérzékelő szenzorok nem adnak megfelelő pontosságú információt sem a tőszám-, sem a tőtávegyenletesség tekintetében. A következő fejlesztés a WaveVision szenzor volt, ami egy optimalizált kialakítású magejtő csővel egybeépített ultrahangos érzékelő. Ez nem csak a kihagyásokat figyeli, de két közvetlen egymás mellett lehulló magot is meg tud különböztetni, így a duplázások is nyomon követhetőek. Mivel a szenzor az ejtőcső legaljára került, így a tőtáv tartása is ellenőrizhető. Az érzékelő a gyári optikai alapú társaival ellentétben érzéketlen a szennyeződésekre, így a csőben lerakódott por, csávázószer sem „vakítja meg”. Valószínűleg sokaknak ismerős helyzet, amikor sípol a gyári vetésellenőrző, hogy az egyik sor nem vet, miközben „minden” rendben a gépen. Ekkor kerül elő a speciális célszerszám, amivel az ejtőcső kitisztítható és amivel eltávolítható az érzékelőre rakódott szennyeződés. A 20/20 monitor és a WaveVision tehát sokkal pontosabban tudja követni a tőszám- és tőtávegyenletességet mint a piacon megtalálható többi rendszer. Mint azt említettük, a 20/20 rendszer ennél sokkal több paramétert figyel, emellett a vetőgép vezérlésére is használható, de ezek részleteit a releváns témákhoz érve további cikkeinkben fogjuk elemezni. Minden esetre ez a Precision Planting termékkínálatának alfája és ómegája.

A cég számos vetőgépet felszerelt vetésellenőrző eszközével, az összegyűjtött vetési adatokat elkezdte elemezni, különös figyelemmel kísérve a vetőgépek pontatlanságának okait. A feldolgozott adatok alapján egy jól beállított, teljesen gyári felszereltségű gép a legjobb esetben is csak 95%-os tőszámpontosságot tudott elérni, a tőtávegyenletesség pedig hatalmas szórást mutatott a vetés sebességétől a talajállapottól és számos egyéb paramétertől függően. A Precision Planting már a 20/20 monitor kifejlesztése előtt is vizsgálta a vetőgépek pontosságát. Felfedezték például, hogy az USA-ban legelterjedtebben használt John Deere vetőgépek magadagoló tárcsája, a szemeket nem pontosan a magvezető cső közepébe ejti, így azok jelentős arányban pattogva haladnak végig a csövön, így a tőtáv pontos tartása szinte lehetetlen. A cég ezzel és még számos egyéb megállapítással jutott arra a döntésre, hogy olyan termékek fejlesztésébe fog, amelyek jóval nagyobb precizitású eszközök a gyári komponenseknél és a vetőgép különösebb átalakítása nélkül azok helyére illeszthetők. Az első ilyen termékeik a Precision Meter és az eSet voltak. Előbbi a mechanikus vetőgépekben alkalmazott magadagoló egység helyett kínált nagy pontosságú alternatívát, utóbbi kifejezetten a John Deere vetőgépek ismertetett hibáját korrigálta, emellett konstrukciójából adódóan a magadagolást egy új szintre hozta a „zöld-sárga” eszközökön. Érdekes, hogy a John Deere a mai napig nem korrigálta ezt a hibát szériafelszereltségű gépein, számos kereskedője (köztük a magyar is) viszont az eSet adagolóegységek forgalmazásába fogott, ezzel elismerve a gépek konstrukciós hiányosságait. A Precision Planting itt nem állt meg a fejlesztéssel. Azt a célt tűzte ki, hogy olyan vákuumos magadagolót fejleszt ki, ami stabilan 99% feletti egyenletességgel tartja a beállított tőszámot. Ez azt jelenti, hogy ezer elvetett magra kevesebb mint 10 duplázás vagy kihagyás jut. A fejlesztés eredménye a vSet, melyet a cikksorozat következő része alaposan bemutat.

címkék: