Menü
Üdvözöljük a Start Agro oldalán!

Szemenkénti vetés tökéletes pontossággal – Precision Planting 1.rész

2016. július 12
2801
Szemenkénti vetés tökéletes pontossággal – Precision Planting 1.rész

A Precision Planting egy amerikai vállalat, amely azzal a határozott céllal jött létre, hogy a mezőgazdasági műszaki technológia egyetlen szűk szegmensére fókuszálva, mindössze egy munkafolyamathoz használt eszköz működését tökéletesítse. A szemenkénti vetőgépét. Vallják és bebizonyították, hogy a termelésnek ez a fázisa gyakorol a legnagyobb hatást a majdani terméshozamra. Szokták mások is mondani: „A termelés a vetéssel kezdődik”. Ha belegondolunk, az év jelentős részét töltjük azzal, hogy ezt a munkát előkészítsük, kezdve a betakarítás utáni tarlóhántással, majd az alapművelés és magágykészítés következik. Mindent elkövetünk, hogy a magoknak és a fejlődő növényeknek a legideálisabb feltételeket biztosítsuk. Legyen szó hagyományos, vagy mulcstechnológiás művelésről, az időjáráshoz, a talaj állapotához, tulajdonságaihoz igazodva minden munkaművelet ezt a célt szolgálja.

De mi a helyzet a vetéssel? Honnan tudjuk, hogy a jelentős munkával és költséggel kialakított magágyba vetőgépünk milyen pontossággal helyezi el egyenként a magokat oda, ahová azokat szánjuk és milyen környezetet alakít ki körülöttük a csírázáshoz? Erre a kérdésre általában csak a kelés után kapunk választ...az általunk ismert sorozatgyártású, teljesen gyári felszereltségű szemenkénti vetőgépek esetében. A vetés paramétereit ugyan beállítjuk a gépeinken és persze a jól ismert módszerrel ellenőrizni is szoktuk a beállítás helyességét. Kikaparjuk a magot egy pár méteres szakaszon és megnézzük, hogy megfelelő -e a mélység, a tőtáv. Azon a rövid szakaszon láthatjuk a kihagyásokat és duplázásokat is. Azon a rövid szakaszon! A vetésellenőrző monitorok mára alapfelszereltségűek egy vetőgépen. Ezek viszont szinte csak egy fontos paramétert figyelnek, a tőszámot. Egy bizonyos tűréshatáron belüli hibát tolerál, hisz nem akarjuk, hogy egész nap sípoljon, ha egy-egy szem kimarad. A legtöbb vetésellenőrző rendszer csak ezt a paramétert figyeli. Ennél viszont sokkal több lényeges szempontot kellene figyelembe venni, hogy tényleg optimálisan juttassuk ki a magokat.

Melyek a fő paraméterek, amikor beállítjuk vetőgépünket? Az egyik a tőszám. Ha a hagyományokat vesszük alapul és adott kultúra esetében a sortáv „szentírás”, akkor alapvetően a tőtáv határozza meg a hektáronkénti tőszámot. Ezt a vetőtárcsa és a (gépek több mint 90%-a esetében) mechanikus vetőegységhajtás áttételének kiválasztásával elintézettnek tekintjük. Már csak annyi dolgunk van, hogy a maglesodrók beállításával lehetőleg egynél se több, se kevesebb mag ne kerüljön a vetőtárcsa egy-egy furatába. Ez utóbbit a monitor ellenőrzi, de a magok helyes pozíciója csak a kelés után derül ki. A tőtávegyenletesség (értsd: a magok minél inkább az elméletileg beállított tőtávra kelnek ki egymástól) az a paraméter, amit a Magyarországon több mint 90%-os arányban használt pneumatikus, szívólevegős szemenkénti vetőgépek nem kísérnek nyomon. Csakhogy a vetőtárcsáról lehulló magok nem mindig a helyükre pottyannak. A vetés sebességéből adódóan van egy vízszintes irányú kezdősebességük, ráadásul a vetőgépek legjellemzőbb konstrukciós kialakításából adódóan a magot bő fél méterrel a talajszint felett ejti el a vetőtárcsa, ahonnan az ejtőcső juttatja a magárokba. Ami a csőben történik, arról szinte fogalmunk sincs. Pedig ott veszhet el egy egyébként precíz magadagolású gép vetési pontossága. Ha a csőben szerencsétlen módon az egyik mag megpattan (ennek legjellemzőbb helye a vetésellenőrző érzékelője), akkor az még minimum kétszer nekiütközik a cső falának mire a magárokba ér. Ha a következő mag viszont akadálymentesen lehull, az akár a korábban leejtett maggal egyszerre is érhet a magárokba vagy meg is előzheti, azt. A mag vízszintes irányú kezdősebessége szintén okozhat problémát. Minél nagyobb ez a sebesség (a traktor haladási sebességével azonos) annál nagyobb az esélye, hogy a talajra érkező mag elpattan, elgurul a neki szánt helyről. Miért fontos mindez? Kicsit durva példával élve: ha egy zsák kukorica vetőmagot kiborítok egy hektár föld közepére, az ugyanazt a tőszámot adja, mintha ugyanennyi magot egy szemenkénti vetőgéppel elvetek. Vajon melyik esetben érhetek el jobb hozamot? Nyilvánvaló. Ha már a sortáv „szentírás”, hiszen minden egyéb gépünk is ehhez igazodik, nagyobb figyelmet érdemelne a tőtáv pontos betartása is. Minden gazdálkodó tudja, hogy a növény egyenletes fejlődéséhez egy bizonyos élettér mindenképp kell. Megfelelő talajfelület, talajtérfogat, ahonnan a tápanyagokat és a vizet felveszi és a felszín felett is helyre van szüksége, hogy elegendő napfényhez jusson a fotoszintézishez, lombozata fejlődhessen, a légmozgás segítse a párologtatásban, és még lehetne sorolni. Az egyik legfontosabb cél tehát, hogy a tőszám pontos tartása mellett, a tőtávegyenletesség is megfelelő legyen.

 

A következő cikkben a Precision Planting azon műszaki megoldásait részletezzük, amelyek a tőszám- és tőtávegyenletesség fokozását célozzák.

címkék: