Menü
Üdvözöljük a Start Agro oldalán!

Műveletszám csökkentés a szálastakarmány betakarításban

2017. május 16
2076
 Műveletszám csökkentés a szálastakarmány betakarításban

Milyenek a jó, modern szálastakarmány gépek?

Beruházásnál érdemes a fentebb leírt szempontok alapján gépet választani. Jelentősen tudjuk növelni a hatékonyságot, ha mellső függesztett munkagépet is használunk. Egy első rendképző + traktor + bálázó kapcsolaton nagyon jól megvalósítható az idő és költségcsökkentés, miközben a hatékonyság jelentősen megnő. Figyelemre méltó termék például a finn ELHO rendképzője, amely tökéletes megoldást nyújt ezekre az igényekre. A V-Twin 600 ugyanis képes egy traktor mögé kapcsolt bálázóval 1 menetben a teljes munkafolyamatot elvégezni. Így csökken az egységnyi munkára fordított idő, jelentősen alacsonyabb a traktor üzemanyag-felhasználása és kisebb a taposási kár is. Ténylegesen érdemes ezt a megoldást fontolóra venni.

A jó rendkezelő ismérvei – avagy mire figyeljünk gépválasztásnál?

  • legfontosabb a kíméletes terménykezelés. Ha az ELHO példáját folytatjuk, a skandináv tervezés és gyártás garancia a „finom” kezelésre. Az 50 éves tapasztalat végett kiforrott megoldásokat látunk a gépeiken. A finnek rendképzőiben a sodróujjak ismétlődően feldobják és „lebegve” tartják a terményt. Így az eredmény egy kíméletesen sodrott, fizikai és baktérium szennyeződésektől mentes, extrém tiszta rend. Gépválasztáskor ez jelentős előny lehet.

  • Egy jó rendkezelő univerzálisan függeszthető. Nem történhet meg, hogy órákba telik átszerelni, vagy egyáltalán nem is lehet. Az ELHO jó megoldást kínál: termékei csatlakoztathatók front függesztésre, traktor homlokrakodóra és hátsó függesztésre is.

  • A hidromotoros hajtásnak jól szabályozhatónak kell lenni a körülményekre való ráállás érdekében. Az V-Twin 600 rendképző kosarai hidromotorral hajtottak (25-35 l/perc olajigény), így kis és közepes teljesítményű traktorokkal is egyszerűen és megbízhatóan használhatók. Minél bonyolultabb egy rendképző annál drágábbak lesznek a járulékos költségei is (karbantartás, traktor LE és hidraulika igénye).

  • Ne legyen TLT hajtásra szükség –ez csak több hibalehetőséget szül és növeli a fogyasztást.

  • Alacsony legyen a karbantartási igénye – ezt a minőségi gyártással és logikus tervezéssel lehet elérni.

 

címkék: